Java
Java is een programmeertaal. Een programmeertaal is een formele taal waarmee men de computer kan vertellen wat het moet doen, zodat er diverse softwareprogramma's kunnen worden geschreven. Daarnaast is Java een object georienteerde programmeertaal, hetgeen herbruikbaarheid van de code en een logische opbouw van de werkelijkheid stimuleert.

Java is vernoemd naar de favoriete soort koffie van de ontwikkelaars van de taal en niet naar het grote eiland in Indonesië, zoals wellicht binnen Nederland gedacht kan worden.

Java is vooral bekend geworden door de opkomst van het internet, waarbij verschillende Java programma's als applets of scripting zijn te gebruiken. Daarnaast is Java voor bedrijven in de vorm van J2EE verder ontwikkeld en is er een variant voor het gebruik op kleine mobiele apparaten.

De taal is vrij te downloaden en te gebruiken en wordt langzamerhand aan de open source gemeenschap ter beschikking gesteld.

Een groot voordeel van Java is dat de code in principe algemeen voor alle soorten computers en operating systemen wordt geschreven, omdat de zogenaamde Java Virtuele Machine (JVM) voor de vertaling in de machinetaal zorgt. Hierdoor is men bij het gebruik van Java niet afhankelijk van één operating systeem, zoals Microsoft Windows of Linux.

Er zijn verschillende Java-versies in omloop, waarbij versies 1.4 - 1.7 het meest worden gebruikt. Wilhelm Tell gebruikt momenteel versie 1.6 voor zijn programma's en WTell.