Projectleider / Projectmanager
Een projectleider is iemand die verantwoordelijk is voor het succesvol realiseren van een opdracht. Deze opdracht dient eenmalig te worden uitgevoerd, waarbij de mensen na het vervullen van de opdracht in principe niet meer hoeven samen te werken. In principe zou de opdracht op vele vakgebieden betrekking kunnen hebben, omdat bepaalde algemene eigenschappen bij het uitvoeren van een opdracht altijd voorkomen.

Je hebt namelijk te maken met deadlines van klanten, veranderende omstandigheden, problemen met leveranciers, geld, veranderende wensen van klanten, etc. Hiervoor is een uitgebreid vakgebied projectmanagement ontwikkeld, waaruit veel theoretische kennis is te halen, echter grotendeels zijn praktische vaardigheden het belangrijkst.

In principe komt het er gewoon nuchter op neer dat je op een gestructureerde wijze het project begeleid, waarbij je de verschillende risico's dat het project mislukt goed in de gaten houd en voor de klant de beste oplossing kiest en hem daarbij adviseert. Communicatie en tijdig bijsturen. Daarnaast is het belangrijk dat de projectleider vakinhoudelijk weet waar hij over praat voordat er beslissingen worden genomen en daarom is materie kennis ook belangrijk.

Wilhelm Tell begeleidt als projectleider vanaf 1998 verschillende klanten en heeft daarbij goede kennis van de techniek, omdat tevens als programmeur wordt gewerkt en bedrijfseconomisch inzicht, omdat klanten ook functioneel met de inrichting van hun bedrijfsprocessen worden bijgestaan en geadviseerd.

Uit ergernis over het functioneren van projectleiders, waarmee Wilhelm Tell te maken heeft gehad, is Wilhelm Tell deze dienst vanaf 2006 ook afzonderlijk aan verschillende klanten gaan aanbieden, waarbij enkele dagen per maand projecten op de juiste rails worden gezet. Een goede projectleider welke alleen het proces begeleidt, hoeft namelijk als het project goed verloopt niet fulltime actief te zijn. Er hoeft namelijk geen functie met bureaucratische werkzaamheden te worden gecreerd.