Open source
Met open source worden programma's bedoeld, waarbij de programmacode van de software in principe vrij toegankelijk is voor iedereen. Dit heeft als voordeel dat men het gedrag van de programma's precies kan analyseren en bij problemen met de software deze goed kan onderzoeken en men niet afhankelijk is van de reactie snelheid van 1 leverancier.

Daarnaast wordt u als klant niet afhankelijk van 1 leverancier welke in bezit is van de code van uw softwarepakket waarop de voor u belangrijke logistieke bedrijfsprocessen draaien. Als bijvoorbeeld de leverancier beslist een bepaald pakket niet meer te ondersteunen dan bent u niet meteen genoodzaakt om up te graden of naar een andere pakket over te gaan. Tevens kan de filosofie van uw leverancier van het pakket gaan afwijken van uw daadwerkelijk gebruik.

In het algemeen zijn binnen de open source programma's een groep mensen actief welke het programma op vrijwillige basis beheren. Daarnaast zijn er steeds meer bedrijven welke opensource programma's aanbieden, omdat zij inzien dat er meer te verdienen valt aan de dienstverlening dan aan het verkopen van softwarecode.

Afhankelijk van de gekozen opensource softwarelicentie kan er vrijelijk van de software gebruik worden gemaakt en kan dus iedereen bijdragen aan de verbetering van de code. Hierdoor kan de kwaliteit van deze code snel verbeteren.

Binnen WTell wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van deze opensource oplossingen, waardoor er geen licentiekosten hoeven te worden afgedragen. Hierbij worden wel nadrukkelijk oplossingen gekozen, waarbij er een actieve gemeenschap bestaat, zodat in de toekomst de ondersteuning redelijk is verzekerd.